urządzenie do rozdrabniania

Kruszarki i młynki laboratoryjne — czym się różnią?

Kruszarki i młynki laboratoryjne to narzędzia używane w laboratoriach do rozdrabniania takich materiałów jak np.: węgiel kamienny czy wszystkie substancje organiczne i nieorganiczne. Mimo iż z nazwy oraz z krótkiego opisu mogą wydawać nam się to urządzenia zamiennie używane, to jednak znacząco różnią się od siebie. 

Czym kruszarka jest i jak działa?

Kruszarka laboratoryjna została opracowana z myślą wstępnego rozdrabniania węgla kamiennego czy innych surowców miękkich i twardych np.: dolomit bądź wapń. Do głównych nabywców kruszarek należą przede wszystkim kopalnie węgla kamiennego, elektrociepłownie, elektrownie oraz branża kontroli jakości paliw. Działanie tego urządzenia jest stosunkowo łatwe, otóż surowiec w pierwszej fazie musi przejść przez zębate wałki, które pełnią funkcję dozownika wsadu i wstępnego rozdrabniacza. Natomiast właściwe rozdrabnianie odbywa się między dwoma stalowymi walcami. Ogromną zaletą kruszarek laboratoryjnych jest jej szybkie rozdrabnianie nawet zawilgoconych materiałów oraz może być wykorzystywana do praktycznie wszystkich ziarnistych materiałów kruchych po mocno zawilgocone.

Jak w takim razie różni się ona od młynka?

Młynek laboratoryjny jest przede wszystkim odpowiedzialny za przygotowanie próbek do analizy w przeróżnych laboratoriach. Obecnie używane młynki są w stanie rozdrobnić materiały twarde, kruche, miękkie oraz włókniste. Zostały tak zaprojektowane, aby nie dopuścić do zanieczyszczenia zmielonych już substancji, ponadto ich pojemność potrafi się wahać od 50 ml do 2000 ml. Warto również wspomnieć o podziale młynków laboratoryjnych na kulkowe oraz tnące. Pierwsze rozdrabniają materiały średnio twarde i miękkie na proszek. Mielenie w nich może zostać przeprowadzone na sucho i mokro, a ich działanie odbywa się poprzez kule umieszczone w naczyniach o odpowiednim rozmiarze. Natomiast młynki tnące rozdrabniają nie tylko materiały średnio twarde i miękkie, ale również włókniste i elastyczne. Rozdrabnianie odbywa się za pomocą noży, które mielą je do konsystencji mąki.

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej i zapoznania się z ofertą kruszarek i młynków laboratoryjnych!

Leave A Comment